Siaran Pers Aliansi Jurnalis Independen Kota Jayapura

Read Time:2 Minute, 0 Second

Aksi demonstrasi yang kemudian berujung pada tindakan anarkis terjadi di sebagian wilayah Papua (Jayapura, Wamena, Oksibil) telah menyebabkan korban dari berbagai elemen masyarakat, mulai dari warga sipil, aparat keamanan dan juga para jurnalis yang meliput di lapangan.
Peristiwa Wamena pada Senin 23 September 2019 mengakibatkan tragedi kemanusiaan dengan korban jiwa meninggal 33 orang (kamis/26/9), 76 orang mengalami luka-luka serta ribuan orang mengungsi dan dievakuasi ke Jayapura.
Data kerugian lainnya, ada ratusan kendaraan terbakar, dan ratusan ruko dan rumah juga hangus terbakar. Aktivitas warga saat ini belum benar-benar pulih.

Kita semua berduka dan mengutuk perbuatan tidak berprikemanusiaan itu. Kita berharap pemerintah daerah untuk memulihkan kondisi di Wamena, aparat keamanan dapat menjaga, melindungi seluruh masyarakat di Kabupaten Jayawijaya, agar masyarakat dapat beraktivitas kembali dalam kondisi yang aman.

Atas situasi tersebut diatas AJI Kota Jayapura menghimbau pada teman-teman jurnalis yang berada di lapangan untuk menjaga diri dan berhati-hati dalam melakukan penulisan berita. Kemudian yang terpenting adalah jurnalis menerapkan jurnalisme damai, dengan memilih narasi yang tepat untuk menyikapi konflik di Wamena
Sebagaimana Kode Etik Jurnalistik Pasal 8, “ Wartawan Indonesia tidak menulis atau menyiarkan berita berdasarkan prasangka atau diskriminasi terhadap seseorang atas dasar perbedaan suku, ras, warna kulit, agama, jenis kelamin, dan bahasa serta tidak merendahkan martabat orang lemah, miskin, sakit, cacat jiwa atau cacat jasmani”.

Untuk itu, AJI Kota Jayapura Menyatakan Sikap:

1. Menghimbau jurnalis dan media untuk mengedepankan prinsip jurnalisme damai yang tetap mengedepankan fakta.

2. Tidak membuat berita yang mengandung SARA yang bisa berpotensi menimbulkan konflik susulan dan memilih narasi dalam pemberitaan yang mendamaikan, berimbang, dan terverifikasi dengan baik, sesuai kode etik jurnalistik.

3. Tidak menulis berdasar prasangka atau diskriminasi antara penduduk lokal dengan pendatang.

4. Tidak menampilkan foto atau video yang mengandung unsur sadisme, termasuk tidak mempublikasi anak-anak korban kekerasan.

5. Meminta pemerintah setempat serta aparat keamanan untuk pro aktif menyebarkan perdamaian dengan melibatkan para tokoh adat, tokoh masyarakat dan tokoh agama, terutama dalam menenangkan warga agar tidak terprovokasi atau termakan hasutan yang dapat menimbulkan kekhawatiran, ketakutan dan atau memunculkan konflik baru.

6. Meminta pemerintah untuk membuka akses informasi di Wamena dan terus menginformasikan kondisi terkini, agar informasi bohong atau hoax tidak berkembang, yang justru akan memperkeruh suasana.

7. Menghimbau kepada aparat keamanan, pemerintah, dan masyarakat tidak mengintimidasi, dikriminasi atau menghalagi kerja-kerja jurnalis dalam melakukan liputan di lapangan.

Jayapura Sabtu, 28 September 2019.

Ketua AJI Kota Jayapura
Lucky Ireeuw (+62 813 4406 7676
Devisi Advokasi
Fabio Costa (+62 821 9916 4313)

About Post Author

Besuki.id

Jalan suprapto 16
Happy
Sad
Excited
Sleppy
Angry
Surprise

Besuki.id

Jalan suprapto 16

Mungkin Anda Menyukai

Satu tanggapan untuk “Siaran Pers Aliansi Jurnalis Independen Kota Jayapura

1. Bismillahir Rahmanir Rahim
    Salam dan selawat
    Kepada:
    Mahasiswa
    Institut Teknologi Bandung (ITB), Bandung, Indonesia.
    Pertanyaan mahasiswa: Adakah kalian bersetuju semua sahabat itu sesat kecuali 3 orang: Miqdad bin Aswad, Abu Dzar dan Salman al-Farisi menurut sumber Syiah?

Jawapan 1.

Al-Qur’an sebagai asas agama Islam.
    Sesat atau kafirnya seorang muslim termasuk sahabat, adalah terletak kepada sejauh mana mereka percaya dan menghayati ajaran al-Qur’an dalam kehidupan mereka, sila lihat rujukan No.1

Jawapan 2

Sunnah Nabi saw sebagai asas agama Islam selepas al-Qur’an.

Sejauh mana mereka percaya dan menghayati Sunnah Nabi saw dalam kehidupan mereka.

Jawapan 3

3.Justeru, ia bukan soal kalian bersetuju atau pun tidak dengan seorang itu sesat atau kafir kerana ia berkait rapat dengan sistem nilai yang diakui oleh Allah dan Rasul-Nya.

Jawapan 4

Sumber Sunni tentang kesesatan atau kekafiran majoriti para sahabat Nabi saw selepas kewafatan Nabi saw kerana mereka telah mengubah Sunnah Nabi saw, boleh didapati dalam Sahih al- Bukhari, Kitab al-Riqaq, bab al- Haudh, hadis no.584, 585,586, dan 587.
    Hadis no. 587 menyatakan bahawa mereka (sahabat) telah murtad ke belakang. Justeru, aku tidak melihat mereka (sahabat) terselamat melainkan segelintir daripada mereka (bilangan yang sedikit) seperti unta yang tersesat atau terbiar daripada pengembalanya (mithlu humali nna’am).

Jawapan 5

Sahih Muslim, Kitab al-Fadha’il, bab Ithbat Haudhi Nabiyyi-na menyatakan bahawa hanya sedikit sahaja sahabat yang selamat kerana mereka telah mengubah Sunnah Nabi saw. Lihat, hadis no. 26, (2290), (2291), no. 27 (2293), 28, (2294), 32 (2297), 40 (2304).

Hadis no. 29 (2295) ” Sesungguhnya aku akan mendahului kamu di Haudh. Tidak ada seorang pun daripada kamu (para sahabatku) akan mendatangiku sehingga dia akan dihalau atau diusir daripadaku sebagaimana dihalau atau diusir unta yang sesat (bilangan yang sedikit).
    Aku bersabda: Apa salahnya? Sesungguhnya anda tidak mengetahui apa yang dilakukan oleh mereka selepas anda meninggalkan mereka. Jauh! Dari rahamat Tuhan (suhqan).

Jawapan 6

Al-Qur’an

Hanya sedikit sahaja di kalangan orang Islam yang mengikut al-Qur’an 100% sebagaimana Firman-Nya Surah al-Saba’ (34): 13 ” dan sedikit sahaja di kalangan hamba-hamba-Ku yang berterima kasih”. Ini bererti kebanyakan orang-orang Islam sama ada sahabat atau bukan sahabat sedikit sahaja yang berterima kasih. Justeru, mereka disiksa oleh Allah swt kerana tidak berterima kasih.

Jawapan 7

Sila baca teks Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim tentang kekafiran majoriti para sahabat kerana mereka telah mengubah Sunnah Nabi saw. Justeru, ia adalah bertentangan dengan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang percaya semua sahabat adalah adil.

Jawapan 8

Kekafiran majoriti para sahabat selepas kewafatan Nabi saw sengaja disembunyikan oleh para ulama Ahli Sunnah Wal-Jamaah dan Wahabi di Nusantara. Mereka meninggalkan penerjemahan bab al- Haudh dari Sahih Bukhari dan Sahih Muslim ke dalam bahasa ibunda. Justeru, umat Islam di Nusantara tidak mengetahuinya, lalu mereka menuduh Syiah mengkafirkan para sahabat Nabi saw pula. Pada hakikatnya, Nabi saw sendiri yang telah mengkafirkan majoriti para sahabatnya kerana mereka telah mengubah Sunnahnya menurut Sahih Bukhari dan Sahih Muslim.

Jawapan 9

9.”Pengubahan al-Qur’an” (Tahrif al-Qur’an) dalam buku-buku Sunni, “Pengubahan Sunnah Rasulullah saw”, “penghinaan terhadap Rasulullah saw oleh para sahabat Nabi saw” dan “kekafiran majoriti para sahabat oleh Rasulullah saw sendiri menurut Hadis, sila lihat rujukan No.1

Jawapan 10

Syiah menghormati para isteri Nabi saw yang tidak menghina Nabi saw. Mereka mematuhi al-Qur’an dan Sunnah Nabi saw sepenuhnya (100%). Perlu dinyatakan bahawa para isteri Nabi saw adalah tidak maksum. Mereka adalah orang luar dan tidak termasuk di kalangan keluarga Nabi saw, mereka datang dan pergi, sila lihat rujukan No.2

Adapun Ahlul Bait Nabi saw adalah keluarga Nabi saw yang mana kedudukan mereka adalah lebih tinggi dan lebih mulia daripada kedudukan para sahabat dan para isteri Nabi saw menurut al-Qur’an Surah al-Ahzab (33): 33, Hadis al-Thaqalaini dan lain-lain, tetapi Wahabi menyembunyikan kelebihan Ahlul Bait Nabi saw ke atas para sahabat dan para isteri Nabi saw daripada pengetahuan umat Islam di Nusantara bagi tujuan melebih-lebihkan sahabat ke atas Ahlul Bait AS, sila lihat rujukan No. 3 dan 12

Jawapan 11

Syiah dan Sunni mempercayai al-Qur’an yang ada sekarang walau pun “Tahrif al-Qur’an” dicatat dalam buku-buku Sunni dan Syiah, tetapi Wahabi dan Sunni sekarang menyembunyikannya daripada masyarakat umum bagi tujuan mengkafirkan Syiah, sila lihat rujukan No.1.

Jawapan 12

Khalifah Ali as menyatakan bahawa 3 Khalifah sebelumnya telah mengubah Sunnah Rasulullah dengan sengaja, sila lihat rujukan No. 4.

Justeru apakah Khalifah Abu Bakar, Umar dan Uthman di kalalangan Ahli Sunnah Nabi SAW yang sebenar? Sila lihat rujukan No.5-8.

Jawapan 13

Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang bertentangan dengan al-Qur’an dan ayat-ayat al-Qur’an yang bertentangan dengan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah. Justeru, penguasa Ahli Sunnah tidak boleh memaksa Syiah untuk mengikuti mazhab mereka, sila lihat rujukan No.9-10

Jawapan 14

Fatwa Sunni Syeikh al-Azhar telah menegaskan bahawa Syiah mazhab Ja’fari dan Syiah Zaidi adalah sah beramal ibadat dengan kedua-dua mazhab tersebut dan membolehkan Sunni berpindah ke 2 mazhab Syiah tersebut jika mereka mahu kerana mereka adalah Muslimun. Begitu juga Deklarasi Amman 2005 (OIC) telah menyatakan 8 mazhab yang diakui dalam Islam termasuk 2 mazhab Syiah; Ja’fari dan Zaidi, sila lihat rujukan No.13

Justeru Fatwa Syeikh al-Azhar dan Deklarasi Amman 2005 adalah mengatasi fatwa MUI (Indonesia) dan fatwa Majlis Kebangsaan Malaysia tentang Syiah mazhab Ja”fari dan Zaidi. Hanya Wahabi yang mengkafirkan semua penganut agama Islam selain daripada penganut mazhab Wahabi Takfiri (Fataawaa Ibn Taimiyyah).

Perlu dinyatakan bahawa Wahabi bukan sahaja mengkafirkan Syiah secara umum, malah mereka mengkafir para penganut mazhab Syafi’i dan Abu l-Hasan al-Asy’ari secara khusus (Fataawaa Ibn Taimiyyah). Justeru, Wahabi bertakiyyah sebagai Ahli Sunnah Wal Jamaah bagi menentang Syiah Ja’fari dan Zaidi secara terang-terangan dan secara senyap-senyap mereka mengkafirkan para penganut mazhab Syafi’i dan Asya’irah (Ibid). Justeru berwaspadalah dengan ajaran Wahabi Takfiri!

Jawapan 15

Syiah menghormati para isteri Nabi saw yang tidak menghina Nabi saw, mematuhi al-Qur’an dan Sunnah Nabi saw sepenuhnya (100%). Sila lihat rujukan No. 2

Jawapan 16

Ayat124, Surah al-Nisa’ (4) tentang nikah Mut’ah yang diturunkan di Madinah itu tidak pernah dimansuh. Sila lihat rujukan No.11

Oleh: Pencinta al-Qur’an dan Sunnah Nabi SAW.

Rujukan:

A. “Pengubahan al-Qur’an (tahrif al-Qur’an)” dalam buku-buku Sunni yang disembunyikan oleh Wahabi bagi tujuan menyesat atau mengkafirkan Syiah. Justeru, Wahabi telah mendedahkan “tahrif al-Qur’an” dalam buku-buku Syiah sahaja kepada umum, tanpa menyebutkan ” tahrif al-Qur’an” yang dicatat dalam buku-buku Sunni walau pun Syiah dan Sunni mempercayai al-Qur’an yang ada sekarang.

B. “Pengubahan Sunnah Nabi saw” dengan sengaja oleh majoriti para sahabat yang disembunyikan oleh Wahabi adalah bagi mempertahankan keadilan para sahabat walau pun mereka telah mengubah Sunnah Nabi saw! Persoalannya, bagaimana sahabat yang telah mengubah Sunnah Nabi saw itu
    masih dipercayai adil oleh Sunni? Justeru, mereka adalah Ahli Sunnah sahabat dan bukan Ahli Sunnah Nabi saw dari sudut amali.

C. “Penghinaan terhadap Rasulullah saw oleh para sahabat” dalam Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim yang disembunyikan oleh Wahabi adalah bagi tujuan memihak kepada sahabat yang telah mengubah Sunnah Nabi saw dan bukan kepada Nabi saw yang maksum dari sudut amali.

D. “Kekafiran majoriti para sahabat Nabi saw” selepas wafatan Rasulullah saw kerana mereka telah mengubah Sunnah Rasulullah saw menurut Hadis, disembunyikan daripada masyarakat umum umat Islam oleh Wahabi bagi tujuan menyesat atau mengkafirkan Syiah, sedangkan ia diriwayatkan oleh Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim:

Sikap Syiah terhadap para isteri Nabi saw termasuk Aisyah dan Hafsah:

6 perkara yang disembunyikan oleh Wahabi tentang sahabat Nabi saw:

Ungkapan Khalifah Ali bahawa 3 khalifah sebelumnya telah mengubah Sunnah Rasulullah saw dengan sengaja:

Siapakah Ahli Sunnah Nabi saw yang sebenar (1)? Bidaah-bidaah Khalifah Abu Bakar yang bertentangan dengan Sunnah Nabi saw dan al-Qur’an serta akal yang sejahtera:

Siapakah Ahli Sunnah Nabi saw yang sebenar (2)? Bidaah-bidaah Khalifah Umar yang bertentangan dengan Sunnah Nabi saw dan al-Qur’an serta akal yang sejahtera:

..
    7. Siapakah Ahli Sunnah Nabi saw yang sebenar (3)? Bidaah-bidaah Khalifah Uthman yang bertentangan dengan Sunnah Nabi saw dan al-Qur’an serta akal yang sejahtera:

Siapakah Ahli Sunnah Nabi saw yang sebenar (4)? Sunnah Khalifah Ali as yang bertepatan dengan Sunnah Nabi saw dan al-Qur’an serta akal yang sejahtera:

Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang bertentangan dengan al-Qur’an dan ayat-ayat al-Qur’an yang bertentangan dengan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah:

Adakah Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah mengatasi al-Qur’an dan Sunnah Nabi saw?
    Mematuhi sunnah Khalifah Abu Bakar, Umar dan Uthman yang menyalahi al-Qur’an dan Sunnah Nabi saw itu tidak dikira sesat atau kafir memurut Sunni:
    .

Ayat124, Surah al-Nisa’ (4) tentang nikah Mut’ah yang diturunkan di Madinah itu tidak pernah dimansuh:

Kelebihan Ahlul Bait Nabi saw ke atas sahabat yang disembunyikan:

Fatwa Syeikh al-Azhar dan Deklarasi Amman adalah mengatasi semua fatwa tentang Syiah:

Sunni dan Syiah adalah bersaudara menurut al-Qur’an dalam firmanNya Surah al-Hujurut (49):10 ” Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara”. Justeru mereka wajib bersatu bagi menentang Israel”. Sila layari web: almawaddah.info